Allmän info
Det är viktigt att förstå att själva tensidtillverkningen alltid är en kemisk process. Detta gäller även de tensider som används i sk. naturtvålar.
Konserveringsmedel måste tillsättas eftersom bakterier trivs mycket bra och gärna växer till sig i blandningar med örter ,återfettningsmedel etc. Flaskan innehåller 250 ml
Innehåll
Laureth sulfate (med betain)
INCI-namn: Mipa Laureth Sulfate and Cocoamidopropyl Betaine
Framställs av vegetabiliskt fett som omvandlats till tensid med hjälp av kemikalier.Detta är ett lauryletersulfat som har neutraliserats med monoisipropanolamin istället för natriumhydroxid som annars vanligtvis används. Därigenom blir produkten mycket mildare. Hudvänligheten har förbättrats ytterligare genom en tillsats av 5% betain.
Miljöaspekter: Liknande ämnen är godkända av Naturskyddsföreningen för användning i produkter som säljs med beteckningen ”Bra Miljöval”.
Betain 30%
INCI-namn: Cocoamidopropyl Betaine
Betain finns naturligt i sockerbetor,.Detta är en tensid som är mycket hudvänlig. Det används ofta för att göra andra tensider mildare och ger en god skumbildning
Miljöaspekter: Bryts ner till 98%, godkänd av Naturskyddsföreningen att använda i ”Bra Miljövalsprodukter”.
Sockertensid
INCI-namn: Decyl Glucoside and Cocoamidopropyl Betaine
Sockertensid framställs av glukos från majs och kokosfett .Sockertensid hör hemma bland en grupp nya tensider som kallas just sockertensider. Dessa är hjälptensider, som används för att ge ett fint och stabilt skum. Sockertensid är en effektiv rengörare, men trots detta förbättrar den hudvänligheten och ger mildhet till produkter.
Miljöaspekter: Har en hög bionedbrytbarhet.Är godkänd av Naturskyddsföreningen för användning i produkter som säljs under märkningen ”Bra Miljöval”
D-panthenol
INCI-namn: Panthenol
Pantotensyra - B5 vitamin
I hårrötter och skaft lägger det sig som en skyddande hinna och gör håret mjukt och smidigt.
Försök med D-panthenol har visat följande resultat:
1. Det påskyndar celltillväxten, vilket ger en snabbare läkning vid brännskador, acne, sår o s v.
2. Det lindrar klåda och infektioner.
3. Det är bakteriehämmande.
4. Det ökar pigmentbildningen och minskar sol- ljusets skadeverkningar.
Olivåterfettning
INCI-namn: Oliveoil Peg-10 Esters
Olivolja som har blivit etoxylerad, d v s gjort olivoljan delvis vattenlöslig.
P g a detta förfarande kan man använda olivåterfettning som återfettningsmedel i vattenlösliga produkter som hårshampo eller duschtvål.
Guarmjöl kosmetiskt
INCI-namn: Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
Guarmjöl som används till hårshampo hårinpackningar är s k modifierat guarmjöl.
Det kosmetiska guarmjölets egenskaper:
1. Balsameffekt/hårkonditioneringsmedel
Det motverkar statisk elektricitet och flygigt hår. Gör håret mjukare, lenare och smidigare. Håret blir lättare att kamma.
2. Förtjockningsmedel
Det fungerar som ett stabilt förtjockningsmedel tillsammans med de flesta tensider.
Paraben
INCI-namn: Phenoxyethanol, Metylparaben, Ethylparaben and Propylparaben
En blandning av olika parabener. Är flytande och mindre retande än konserveringsmedel i pulverform.Tål hög värme och är fullt nedbrytbart.
Allmän information om Parabener:
Parabener är de mest använda konserveringsmedlen i hudvårdsprodukter och har använts i 50-60 år, är mycket välundersökta och tåls av de flesta människor. (Mycket känsliga personer kan dock reagera på dem.) Används i mat, flytande medicin samt i ögon- och hudprodukter.
Eteriska oljor
I detta schampo används lime och rosenträ dessa anses vara:
Lime
Härlig varm och syrlig citrusdoft. Upplyftande på sinnet
Rosenträ
Avslappnande och harmoniserande
Nässelavkok
Brännässla anses i hårvårdsprodukter motverka håravfall,hindra och minska mjällbildning,minska fettproduktionen,förbättra kvaliten på torrt och livlöst hår samt stimulera hårbotten
Källa:Skapa din egen naturkosmetik, Finn Andersen
|